TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

MI OKOZHAT
PUFFADÁST?
A hasfeszülésnek számos oka lehet, de a legtöbb esetben bizonyos ételek fogyasztásához köthetőek a kellemetlen panaszok
Nem megfelelő étrend. Túl sok zsírt vagy cukrot tartalmazó étel, illetve szénsavas italok fogyasztása és a dohányzás. Ugyanakkor bizonyos egészséges ételek is okozhatnak gázképződést, például a káposzta, a hüvelyesek, a hagyma, a szőlő, a spárga vagy a friss kenyér.
Levegőnyelés. Evés és ivás közben bizonyos mennyiségű levegőt nyelünk. Nagyobb mennyiségű levegőt nyelünk le, ha túl gyorsan eszünk, és nem rágjuk meg alaposan az ételt.


Stressz. Stresszhelyzetben a stresszhormonok arra késztetik szervezetünket, hogy a fontosabb működésekre koncentráljon, és növelje az izmok és idegek kapacitását. Ez gyakran az emésztés rovására történik.

A testmozgás hiánya. A mozgás jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és segít a gázképződés enyhítésében is.

A puffadás más betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet. Ilyen például a lisztérzékenység, a laktózintolerancia, a cukor- illetve a pajzsmirigybetegség is.

Eltérő problémára eltérő megoldás!

Különbséget kell tenni a puffadás és a hasi görcs között, hiszen különböző tünetekről beszélünk, melyeket eltérő folyamatok okozhatnak. Ennek megfelelően ezen problémákra alkalmazandó készítmények is eltérően fejtik ki hatásukat szervezetünkben – míg a puffadásgátlók a bélben felgyülemlett gázbuborékokat bontják fel, addig a görcsoldók a bélfal izmait lazítják el. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindig a panaszainknak megfelelő készítményt válasszunk. Gyakori panaszok esetén a háttérben álló okok tisztázására keresse fel háziorvosát!

Szimetikon – a puffadás enyhítéséért

Szerencsére nem kell feltétlenül lemondanunk kedvenc ételeinkről, ha puffadással küzdünk, léteznek ugyanis olyan készítmények, melyek hatékonyan enyhítik az étkezést követő hasfeszülést és puffadást. Az egyik ismert összetevő a szimetikon, mely a puffadás helyén, a bélben hat, azonban nem szívódik fel, változatlan formában ürül ki a szervezetből.