TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

TUDJON MEG TÖBBET
A FÁJDALOMRÓL
A fájdalom érzését mindannyian ismerjük, de vajon miért érezzük? Erre a kérdésre nem könnyű választ találni. Fájdalmat leggyakrabban akkor érzünk, amikor az agyunk egy betegséget vagy sérülést jelez. Habár, bizonyos esetekben ezek hiányában is érzékelhetjük.

Hogyan alakul ki a fájdalom?
Amikor a fájdalomérzékelő receptoraink stimulálódnak, jeleket küldenek az agyunkba, aminek hatására a fájdalom érzet kialakul. Ugyan kellemetlen érzés, viszont rendkívül hasznos, mivel így tudatja velünk a testünk, hogy oda kell figyelnünk magunkra. Fájdalom érzetet több dolog is ki tud váltani: fizikai-, kémiai- vagy hőhatás. Amikor egy szövetet sérülés ér, hormont bocsát ki, melyet prosztaglandinnak nevezünk – ez okozza a gyulladást, a lázat és a fájdalmat. Az acetilszalicilsav (aszpirin) gátolja a prosztaglandin képződését, ezáltal gyors és hatékony gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító.

FEJFÁJÁS
A fejfájás a világon minden embernek ismerős érzés lehet. Kutatások bizonyítják, hogy jóval több ember szenved krónikus és visszatérő fejfájástól, mint akár asztmától, cukorbetegségtől vagy szívbetegségtől. Becslések szerint világszerte, a 18 és 65 év közötti emberek fele-háromnegyede az elmúlt évben legalább egy alkalommal tapasztalt fejfájást, közülük több, mint 10%-ának volt migrénje. Havonta 15 vagy még több napon át tartó fejfájás a népesség 1,7-4%-át érinti. A regionális különbségek ellenére a fejfájás világszinten mindenkit érintő probléma, életkortól, származástól vagy anyagi státusztól függetlenül. A tenziós típusú fejfájás a leggyakoribb, a lakosság több, mint 70%-át érinti az epizódikus változata, míg a krónikus csupán a felnőttek 1-3%-át.

TEST, vagy IZOMFÁJDALOM
A sport-okozta húzódások és sérülések gyulladást okoznak, amely felerősíti a fájdalmat. De nem csupán a sportolókat érinti az ilyen típusú fájdalom. Rengeteg olyan mindennapi szituációval találkozhatunk, amelynek következménye izomfájdalom lehet, ez pedig kezelés nélkül hatással lehet az inakra, ínszalagokra:

Helytelen testtartás: pl. órákon át tartó ülés esetén vagy nehéz tárgyak emelésekor Ismétlődő mozdulatok: pl. munkavégzés során, a kertben, számítógépezés közben
Stressz: ebből fakadó izomhúzódások

HÁTFÁJÁS
A csigolyák, izmok, idegek és ízületek bonyolult módon a gerincünkön keresztül függenek össze. Húzódások esetén egyaránt sérül az izom és az ízület, ebből adódóan gyulladás és hátfájdalom léphet fel. Az ülőmunkát végző emberek közül sokan nem mozognak eleget ahhoz, hogy stabilan és erősen tartsák izomzatukat. A gyenge izmok képtelenek megfelelően megtámasztani a gerincet, ami végül hátfájáshoz vezet. A fájdalom további izomfeszülést eredményezhet, mely kezelés hiányában újabb hátfájáshoz vezethet. Az idegek irritálásakor a fájdalom kisugározhat a karokba, a lábakba és a fejbe.

Szerencsére napjainkban hatékonyan kezelhető a legtöbb fájdalomtípus az arra alkalmas fájdalomcsillapító készítménnyel, ezzel több millió embernek biztosítva a fájdalommentes életet.

Forrás: https://www.aspirin.hu/hu/SSL/fajdalom/attekintes/