TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

SZÚNYOGOK és
SZÚNYOGCSÍPÉS
A szúnyogok a legidegesítőbb, csípő rovarok közé tartoznak. Nem valószínű, hogy magát a csípés pillanatát észrevesszük, de az azt követő tünetek (gyulladás és viszketés) nagyon kellemetlenek lehetnek.
Miért csípnek a szúnyogok?
A szúnyogok azért csípnek, mert a peterakáshoz szükségük van a vérben található fehérjékre. A szúnyogok csőszerű szájszerveiket használják a csípéshez, ezzel szúrják át a bőrt és szívják ki a vért. -Habár az áldozat nem veszít sok vért, a szúnyogok nyála irritációt okozhat a bőrben, ami kellemetlen érzést és vakarási reflexet válthat ki.
Miért vonzódnak a szúnyogok az emberekhez?
A legfőbb tényezők, amivel az emberek vonzzák a szúnyogokat:

Szén-dioxid: a szúnyogokat akár 50 méter távolságból vonzza az általunk kilélegzett szén-dioxid, amelyet érzékelnek. A test melege és illata: a szúnyogok érzékelik a hőt és természetüktől fogva vonzódnak a magasabb testhőmérsékletű emberekhez. A szúnyogokat bizonyos testszagok és az izzadtság is vonzza. 0-ás vércsoport: a 0-ás vércsoportú embereket nagyobb eséllyel veszik célba a szúnyogok, mint az egyéb vércsoportokba tartozókat. Kutatások kimutatták, hogy a 0-ás vércsoportú embereket kétszer akkora eséllyel csípik meg a szúnyogok, mint a B-s vércsoportba tartozókat. Az A vércsoportot még a B-nél is kevésbé kedvelik.

Szúnyogcsípések - ártalmasak, vagy ártalmatlanok?

Szúnyogcsípés esetén a szervezet immunrendszere fenyegetésként érzékeli a szúnyog nyálát és válaszul önvédelmi reakciót indít el. Ez az önvédelem hisztamin kiválasztás formájában nyilvánul meg. A hisztamin a bőr irritáltságát, vagy gyulladását okozza, ami gyakran vezet kiütések kialakulásához. Kezelés nélkül a csípés jellemzően néhány napig viszket, majd a seb természetes módon eltűnik.

Szúnyogcsípések és a viszketés

A viszkető bőr vakarása esetén a fertőzés, vagy a bőrgyulladás veszélye fokozódhat, mivel ez lehetőséget teremt a baktériumok számára, hogy bejussanak a sebbe. A vakarás és a bőr ezzel járó gyulladása pattanás-szerű kiütések (apró, duzzanatok a bőrön, amelyek gyakran viszketnek, égő érzést keltenek) kialakulásához vezethetnek. A gyermekek számára különösen nehéz lehet ellenállni a késztetésnek, hogy vakarják a viszkető bőrt, de fontos, hogy megelőzzük, hogy ezt megtegyék. Egy antihisztaminos kezelés segíthet enyhíteni az olyan tüneteket, mint a bőrviszketés.