TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

TÉVHITEK A LESZOKÁSSAL
KAPCSOLATBAN

Aki abbahagyja a dohányzást, az meghízik; a nikotin káros; a nikotinpótló terápia költségesebb, mint a cigaretta... sok rémtörténetet hallani arról, hogy mi történik akkor, ha Ön abbahagyja a dohányzást. Oszlassuk el ezeket a tévhiteket!

Ha a cigaretta helyett nikotinpótló terápiát alkalmaz, Ön hízni fog.

Gyakori félelem, hogy a dohányzás abbahagyása hízáshoz vezet. Ebben van valamennyi igazság, ugyanis a dohányzás valóban felgyorsítja az anyag- cserét, és bizonyos mértékben csökkenti az étvágyat. Csakhogy ez elsősorban a cigaretta nikotintartalma miatt van így – ezért hasznos a nikotinpótló terápia. A nikotinpótló terápia célja, hogy megfelelő mennyiségű nikotint jutasson a szervezetbe, így segítve a leszokást. Ne felejtse el, hogy a leszokás közben előfordulhat, hogy Ön többet szeretne enni, és ennek más okai is lehetnek. Sokaknak az a kézmozdulat hiányzik, ahogy a cigarettát a szájukhoz emelik, és azon kapják magukat, hogy jóval többször nyúlnak a kekszesdobozhoz.

A nikotin káros az egészségre

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a nikotinpótló terápia éppen annyira árt az egészségnek, mint maga a dohányzás. Ez nem igaz. A cigaretta nem a nikotin miatt annyira káros az egészségre, hanem a cigarettafüstben található többi vegyi anyag (például a kátrány és a szén-monoxid) miatt. Ezek az anyagok okozhatnak például szívbetegségeket vagy tüdőrákot. A függőséget azonban a nikotin okozza. A nikotinpótló terápia azzal segít az elszívott cigaretták mennyiségének csökkentésében, hogy szabályozott mennyiségű nikotint juttat a szervezetbe, miközben kizárja a cigarettafüsthöz kapcsolodó egészségügyi kockázatokat.

A nikotinpótló terápia a „gyógyír” dohányzásra

A nikotinpótló terápia nem gyógyítja ki Önt a dohányzásból: nem fog varázsütésre, egyik napról a másikra nemdohányzót faragni egy erős dohányosból. Azonban jelentősen megkönnyíti a leszokást. Természetesen a leszokáshoz így is akaraterőre és erőfeszítésre lesz szüksége. A Nicorette® gyógyszeres rágógumi és tapasz azonban segít enyhíteni a sóvárgást és növeli a leszokás esélyét. Így az Ön kemény munkája nem vész kárba.

A nikotinpótló terápia költségesebb, mint a cigaretta

A nikotinpótló terápiának természetesen vannak költségei, de valóban költségesebb lenne, mint a dohányzás? Nem valószínű! Sokan nincsenek tudatában annak, hogy mennyit költenek a dohányzásra. De ha összeadja, hogy tíz éven át mennyit költött, az eredmény megdöbbentő. Ha egy átlagos, naponta 20 szálat szívó dohányos leszokik, azzal havonta 31 000 Ft-ot, évi akár 365 000 Ft-ot takaríthat meg (1 000 Ft-os átlag doboz cigaretta árral számolva.), amit például nyaralásra fordíthatna. Egyes nikotinpótló terápiás eszközök többe kerülnek, mint a cigaretta, de hosszútávon a végösszeg jóval alacsonyabb. E terápiák célja a nikotinadag fokozatos csökkentése, majd teljes elhagyása. A költségek tehát rövid távon érvényesek; de gondolja végig, hogy hosszú távon mennyit spórol. Itt kiszámíthatja, hogy mennyibe kerül Önnek a dohányzás.