TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

EGYEDÜL NEM MEGY…
a krónikus sebek kezelése sem
A KRÓNIKUS SEBEK, FEKÉLYEK KEZELÉSÉHEZ SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG

Miért is kell erről beszélnünk?! Hiszen még a cink­hiarulonát tartalmú Curiosa gél is hatékonyabb csapatban...

A krónikus sebek kialakulásáról, kezelésükről számos helyen olvashatunk. Azonban biztató eredményre csak akkor számíthatunk, ha a manapság széles körben elfogadott korszerű módszereket alkalmazzuk és a nedves sebkezelés elvét követjük. Amikor átgondoljuk a feltételeket, és számba vesszük mennyi tényező együttes jelenléte szükséges a gyógyuláshoz, észre kell vennünk, hogy bizony milyen gyakran megfeledkezünk egy régi nagy slágerről: „Egyedül nem megy...”

MIÉRT FONTOS EZ?
A krónikus sebektől szenvedők gyakran érzik a társadalomból kirekesztve magukat. Ezt a kirekesztettség érzését nagymértékben rontja, ha még a családon belül is egyedül kell megküzdeniük betegségükkel. Azon túl, hogy sebük ellátása minden nap egy­egy hosszadalmas procedúra, a sebkezeléshez szükséges kötszerek, egyéb készítmények beszerzése is igen jelentős anyagi terhet ró a családi kasszára.
Vizsgáljuk meg részletesen, miért ajánlott, hogy a család, a barátok, az ismerősök ne hagyják magára a beteget, kísérjék el az orvoshoz, legyenek ott a kötésének cseréjekor, vállalják azt, hogy megta­nulják a sebellátás elemi lépéseit, és segítsenek meg­jegyezni az orvosi viziteken elhangzó ezernyi utasítást, javaslatot, kérést, a beteg gyógyulása érdekében. Hiszen a beteg stressz helyzetben van a rendelőben, nem tud mindenre figyelni, minden előírást pontosan megjegyezni. Emellett a beteg az orvosánál legtöbbször többet ígér, mint amennyit könnyen be tud tartani. SEGÍTENI KELL NEKI az e ­hangzottak végrehajtásában, és figyelemmel kísérni, hogy a beteg következetesen betartsa az előírt terápiát.

Vegyük sorra azokat a technikai problémákat, amelyek megoldásában a beteg csak segítséggel boldogul, különösen akkor, ha számára nehezen elérhető helyen van a kezelendő seb:
A sebeket minden kötéscserénél fertőtleníteni kell a seben lévő lepedék eltávolításával és a sebkörnyék alapos letisztításával kiegészítve. Ez gyakran FÁJDALOMMAL JÁR! Nem várható el, hogy a beteg jelentős fájdalmat érezve is ugyanolyan alaposan tisztítsa sebeit. De ha a gondos tisztítás napról napra elmarad vagy csak részleges, néhány hét alatt jelentkező baktériumszaporulat akadályozni fogja a gyógyulását. A következő kihívás a sarjadó és a hámosodó sebek esetén javasolt cink-hialuronat tartalmú gél a sebre és a sebkörnyékére való elhelyezése. A gyakran nehezen elérhető sebeket még nagy nehézségek és pazarlás árán egyedül talán meg is tud tisztítani, de sem ülve sem pedig egyéb kitekert test – helyzetben sem egyszerű ( idős korban még ülve se ) a gél szabályos felvitele a szükséges mennyiségben, főleg pazarlás nélkül. A harmadik lépés a fedőkötések elhelyezése. Egy seb esetén esetleg elegendő lehet a kettő kéz is, ha jól elérhető helyen van a seb. De nagy területen elhelyezkedő vagy több seb esetén még akár a négy kéz is kevés lehet. A sebfedések rögzítése, és az azt követő kompressziós pólyázás már a pozitívabb hangulatú fázishoz tartozik, ezért még fontosabb hangsúlyozni, hogy a végtagokon lévő krónikus sebek kezelésének elengedhetetlen része a kompressziós terápia. Sem kényelemből elhagyni, sem pedig helytelenül felhelyezni nem szabad. Elengedhetetlen figyelni arra is, hogy csak a nyújtott láb mellett feltekert rugalmas pólya eredményezi a megfelelő keringésjavítást. Mivel senki sem képes saját magát szabályosan, a lábujjaktól a comb felé haladva, felemelt, nyújtott lábbal, és a szükséges nyomással bepólyázni, – így ez egy újabb pont, amikor EGYEDÜL NEM MEGY. Figyelnünk kell a tisztaságra, a fertőtlenítő szerekre, szavatosságukra, a sterilitásra. Ha fogytán a cink-hialuronát tartalmú gél, vagy bármely kötszer, akkor már szerveznünk kell az utánpótlást, hiszen a gyógyuló seb állapota rosszabbodhat a szükséges kezelés hiányában.

A kötéscseréken túl szükség van a segítő családtagra az egész kezelés ideje alatt. Nagyon fontos, hogy 1­3 naponta az érintett betegen kívül más is figyelemmel kísérje, ellenőrizze a változásokat, mivel gyakran tapasztaljuk, hogy a rosszabbodó seb ellenére is türelmesen várják a betegek a csodát... A jól tájékoztatott családtag gyorsabban hoz racionális döntést a soron kívüli sürgős vizit szüksé­gességéről. Szükségesek a havi orvosi ellenőrzések akkor is, ha a beteg gyógyul és csökkennek a panaszai. Az ál­talában idős, nehezen mozgó betegek maguktól könnyebben lemondanak vagy halasztatnak szük­séges vizsgálatokat. A havi egy alkalommal történő orvosi konzultációk során a sebgyógyulás változó fázisait figyelembe véve sokszor változó sebellátási technikát kell alkalmazni, gyakran a kötszerek sza­bályszerű váltásával. De nem szabad elfeledni, hogy időnként nagyon rögös a gyógyuláshoz vezető út – rögös, de járható, rögös, és sok a buktató. Azonban az utóbbi évtized­- ben a korszerű módszereknek is köszönhetően egyre többen és többen érnek célba. A korszerű módszerek sokkal komolyabb felkészült­séget igényelnek a gyógyítóktól is, és ez jól már csak csapatban művelhető. A sikerhez vezető úton csak olyanok tévedhetnek el, akik segítség nélkül kényte­lenek bolyongani a kezelések labirintusában. Figyel­nünk, vigyáznunk kell egymásra... A fekélyes beteg a történelem hosszas évtizedein keresztül a kirekesztettség, és a „soha meg nem gyó­gyulok” érzés terheit volt kénytelen elviselni. Az utóbbi egy évtizedben megváltoztak a feltételek és megváltoztak az eredmények is. Most miután láthatták, hogy szinte számtalan a miért…ezentúl tervezzük együtt a gyógyítás stra­tégiáját.

Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu


Forrás: https://curiosa.hu/cikkek/egyedul-nem-megy