TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

Emésztési problémák?
Az emésztőrendszer testünk fontos része. Több szerv alkotja, feladatuk a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és a víz alkotóelemeire bontása, továbbítása és felszívása - végső soron az elfogyasztott étel előkészítése az energiává alakításra. Az emésztőrendszer a szervezet számára szükségtelen anyagok eltávolításában is részt vesz.


Sajnos azonban nem minden esetben tökéletes a működése, az emésztési panaszok gyakoribbak, mint gondolnánk. Világszerte minden 5-10. embert gyötör időről időre hasi fájdalom, görcsök, teltségérzet, elnehezülés, puffadás, fokozott bélgázképződés vagy hányinger. A helytelen táplálkozás mellett életmódunk megváltozása, a rendszertelen étkezés, a kevés testmozgás és az egyre több stressz is okolható ezért. Bár az emésztési zavarok gyakran ártalmatlanok, ez nem változtat azon a tényen, hogy kimondottan kellemetlenek, zavarók tudnak lenni, különösen akkor, ha sokáig tartanak.

A puffadás az egyik leggyakoribb az emésztési panasz, ami étkezések után jelentkezik. Ilyenkor a has feszül, felfúvódik, ami kellemetlen érzéssel jár. A puffadásnak számos oka lehet, okozhatja például túl sok levegő lenyelése étkezés vagy ivás közben. Egyeseket bizonyos ételek, például a hagyma és káposzta puffaszt- ezek emésztése közben sok gáz keletkezik. A gyomor izmainak túl lassú működése is okozhatja a tüneteket. Megelőzésként javasolt kerülni a borsó, káposzta, hagyma fogyasztását, a szénsavas italokat. A puffadás gyakran a stresszel is kapcsolatban van, ennek legyőzéséhez érdemes pihenni, lazítani.

Hasi görcs vagy fájdalom esetén a gyomor nem tud alkalmazkodni az elfogyasztott étel mennyiségéhez, az izmok fokozottan próbálnak összehúzódni, ez jelentkezik görcsként. A fájdalmat a gyomor-bélrendszer gyulladása is kiválthatja, ez történik például, amikor romlott ételt fogyasztunk. Amennyiben hajlamos görcsökre, mindenképpen tanácsos kerülni azokat az ételeket, amelyek gyomorfájdalmakat okoznak. Szintén kerülendő a stresszevés, amikor stressz hatására valamit enni, nassolni szeretnénk. Egy könnyű testmozgás is segíthet.

Étkezés után gyakori panasz a teltségérzet. Ezt jellemzően a „lusta gyomor” okozza, amikor a gyomor falát alkotó izmok túl gyengék vagy túl lassan húzódnak össze, ezért az ételek emésztése lassabb. Jellemző ilyen problémánál, hogy a beteg azt érzi, korán megtelik - ilyenkor a gyomor nem tágul megfelelően. Ezeknél a panaszoknál érdemes keveset és gyakran enni, kerülni a zsíros ételeket, és ülve enni. Hányingert, émelygést a jól ismert okok – romlott étel, stressz, terhesség – mellett emésztőrendszeri problémák is kiválthatnak. Ilyen a túl gyorsan vagy túl erősen összehúzódó gyomorizomzat a gyomor „görcsbe rándul” a szenvedő alany pedig úgy érzi, mintha az étel visszakívánkozna.

A normális emésztési folyamat részeként keletkeznek bélgázok („szelek”), ha azonban túl sok távozik, ráadásul gyakran, az kellemetlen és kínos lehet. Ilyen problémák esetében a túl sok levegő lenyelése, vagy az emésztőrendszer csökkent működése is állhat a háttérben. Ha túl sok gáz gyűlik össze és reked meg a bélrendszer egy adott területén, az a puffadás mellett fájdalmas feszülést és nyomást okozhat. Akik hasonló problémákkal küzdenek, azoknak javasolt, hogy alaposan rágják meg az ételt, és kerüljék a gázképződést okozó, puffasztó ételeket, mint bab és a hüvelyesek.


Segítség emésztési panaszokra a gyógynövények erejével!
Az Iberogast® egy kilenc gyógynövény egyedi kombinációjából állókészítmény. A gyógynövények mindegyike saját hatóanyagokkal rendelkezik, és több különböző emésztési panaszra hat. Az Iberogast® hatásosan enyhít több emésztési panaszt is, ideértve a hasfájást és -görcsöt, a teltségérzést, , a puffadást, és a hányingert.
1 gyógyszer 5 emésztési problémára

Vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50.