TAGPATIKÁINKNAK
ZÁRT OLDAL

A FEJFÁJÁS KÖRNYEZETI OKAI
A környezetünkben lévő anyagokkal szembeni allergia vagy érzékenység izomösszehúzódást vagy fejfájást okozhat. Az ismert allergének és szenzitizáló anyagok megtalálhatóak a dohányban lévő nikotintól kezdve a mindennapi élelmiszerekig és élelmiszer adalékokig sokmindenben. Álljon itt néhány étel, amelyek kapcsolatba hozhatók a fejfájással: a sajt (kivéve a cottage cheese), a csokoládé, a citrusfélék, a hagymafélék, a padlizsán, a babérlevél, a chili és a fahéj, valamint a sült, zsíros, pácolt vagy feldolgozott élelmiszerek.

A színezékek vagy ízfokozók, amik fejfájást idézhetnek elő, megtalálhatók a szalámiban, a hot dogban, a szalonnában, a sonkában, a tejtermékekben, a sörben és a borban. A nátrium-glutamát szintén fejfájást idézhet elő. A kávéban, a teában, a szénsavas üdítőkben és a csokoládéban található koffein fogyasztása szintén fejfájáshoz vezethet, ha nagy mennyiségben fogyaszt ilyeneket, vagy ha hirtelen abbahagyja a fogyasztásukat. A borban, a pezsgőben, a sörben vagy a rövid italokban lévő alkohol is kiválthat fejfájást.

Mit szükséges tenni?
Gondosan kísérje figyelemmel étrendjét, hogy kiszúrja, mely ételek válthatnak ki fejfájást Önnél. Még ha egy tünet nem is jelentkezik órákig vagy napokig, fel lehet ismerni a fejfájás előfordulásának mintázatát. Ha úgy gondolja, hogy bizonyos ételek fogyasztása fejfájást vált ki Önnél, ne fogyassza tovább őket és továbbra is kísérje figyelemmel fejfájásait. Ha pedig már fáj a fejünk, az enyhe-középsúlyos fájdalmak enyhítésére elsősorban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) egyúttal gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkeznek. Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható Advil® Ultra (200 mg Ibuprofen). Az Advil® Ultra modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, így az kétszer gyorsabban szívódik fel, mint a hagyományos ibuprofen tabletták.